Poliklinika Gemini Plus
ginekologija, opstetricija, klinička radiologija - uzv dijagnostika
tel. +385 1 3735-642
Kolposkopija

Duško Pall, dr.med, spec. ginekologije i opstetricije

Kolposkopija je dijagnostička metoda kojom se nadopunjuje patološki PAPA nalaz. Obavlja se uz pomoć kolposkopa-medicinskog instrumenta kojim se poput mikroksopa pod velikim povećanjem traže suspektne promjene vrata maternice, rodnice ali i vanjskog spolovila odnosno vulve. Prilikom pregleda se koriste razrijeđena octena kiselina i jod koji će označiti područja sumnjiva na promjenu.

Sam pregled traje oko deset do dvadeset minuta, obavlja se ambulantno i bezbolan je. Položaj tijela je kao kod uzimanja PAPA nalaza prilikom ginekološkog pregleda te se tijekom pregleda postavlja u rodnicu tzv. vaginalni spekulum.

Pregled je najbolje obavljati u prvoj fazi menstruacijskog ciklusa nakon prestanka menstruiranja. Prije pretrage je uputna apstinencija od spolnih odnosa kao i korištenje vaginaleta bar dva dana prije pretrage.

Ukoliko se nakon bojanja uoče sumnjive promjene, koje bi ukazivale na sijelo promjene, predložit će vam se biopsija.

Biopsija je maleni uzorak tkiva koji se uzima sa površine vrata maternice, rodnice ili vanjskog spolovila. Također se može učiniti i struganje kanala vrata maternice (cervikalnog kanala) koji nije dostupan kolposkopskom pregledu.

Dobiveni materija se odvojeno šalje na pregled patologu (patohistološka analiza, PHD) koji postavlja konačnu dijagnozu. Biopsija se uzima nakon davanja lokalne analgezije.

Krvarenje nakon zahvata je oskudno i kratkotrajno i obično traje nekoliko dana nakon zahvata. U tom razdoblju potrebno je izbjegavati spolne odnose i kupanje u bazenima a tuširanje je dozvoljeno.

Prilikom biopsije se može osjetiti manja neugoda ili slabija bolnost pa se mogu koristiti tzv nesteroidni protuupalni lijekovi kao npr voltaren, ibuprofen, ketonal.

Primjena antibiotika nije potrebna nakon zahvata ukoliko se ne razviju (što je vrlo rijetko) znakovi upale- iscjedak neugodna mirisa, bjelkaste do žućkasto zelenkaste boje praćen svrbežom i peckanjem.

Treba napomenuti da se, ovisno o PHD nalazu, uvijek preporuča učiniti kontrolni PAPA nalaz za četiri do šest mjeseci od kolposkopije koji će pokazati da li je biopsija uz dijagnostičku vrijednost imala i terapijski učinak.